KABAK TATLISI |
|
Malzemeler: |
Bal kabağı |
şeker |
limon suyu |
sönmemiş kireç |
ceviz içi |
Yapılışı: |
1.Kabuklan soyulan bal kabağı dilimlere ayrılır. |
2.Sönmemiş kireç, su içerisine konularak karıştırılır. |
3.Kireç, bulunduğu kapta dibe çöker ve üzerinde tortusuz bıraktığı su, ayrı bir kaba alınır. |
4.Dilimlenen kabaklar bu suya atılıp, bir gün bekletilir. |
5.İyice yıkandıktan sonra, kabaklar, şekerli su ile kaynatılarak pişirilir. |
6.Pişimine yakın yarım limon suyu eklenir ve bir-iki dakika daha ocakta tutulur. |
7.Soğuduktan sonra, servis için tabaklara alınır ve üzerine ceviz içi serpilir. |
|
PEYNİRLİ KÜNEFE
|
Malzemeler: |
Tel kadayıf |
tereyağı |
dil peyniri |
şeker |
Yapılışı: |
1.Tereyağı eritilerek, soğuduktan sonra kadayıfların üzerine dökülür ve yedirilir. |
2.Kadayıfın yarısı, yağlanmış tepsiye iyice sıkıştırılarak konur. |
3.Üzerine rendelenmiş peynir serpilir. |
4.Kadayıfın diğer yansı, iyice sıkıştırılarak peynirin üzerine konur ve pişirilir. |
5.Şeker ve su kaynatılarak yapılan şerbet pembeleşen künefenin üzerine dökülür. |
|
KADAYIF
|
Malzemeler: |
Tel Kadayıf |
şeker |
ceviz içi ya da ağız |
tereyağı |
Yapılışı: |
1.Tereyağı eritilerek kadayıfın üzerine dökülür. Kadayıf harmanlanır ve 2'ye bölünür. |
2.Yağlanmış tepsinin üzerine 2'ye bölünen kadayıfın yarısı konulur ve elle bastırılır. |
3.Araya çok az şekerle harmanlanmış ceviz içi ya da ağız konur. |
4.Kalan kadayıflar, üzerine örtülür ve fırına sürülür. |
5.Şeker su ile kaynatılıp şerbet yapılır ve pembeleşen kadayıfın üzerine dökülür. Ağız, yeni doğum yapan ineğin ilk sütünün kısık ateşte pişirilmesi ve süzülmesiyle elde edilir. |
|
KEBBET TATLISI
|
Malzemeler: |
Kebbet |
şeker |
limon suyu |
Yapılışı: |
1.Kebbetlerin kabukları düzgünce soyulur ve kabuklar dilim dilimlenir. |
2.Dilimlenen kabuklar, bir saat kadar suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. |
3.Kabuklar 2-3 gün sulan değiştirilmek suretiyle bekletilir. Bu işlemden amaç, kabukların acılığının giderilmesidir. |
4.Şeker, bir miktar su ve limlimon suyu ile kaynatılır. |
5.Acılığı giderilmiş ve suyu sıkılmış kabuklar bu şerbetin içine atılır ve soğuduktan sonra, servise hazır hale gelir. |
|
PEYNİR HELVASI
|
Malzemeler: |
Tuzsuz peynir |
şeker |
un |
Yapılışı: |
1.Peynirler ince ince doğranarak, tepsiye dizilirler. |
2.Kısık ateş üzerine alman tepsideki peynirin, tahta kaşıklar yardımıyla erimesi sağlanır. |
3.Peynirlerin üzerine un serpilir ve peynirlere yedirilir. |
4. Üzerlerine göz kararı şeker serpilerek, peynirin yağını bırakması sağlanır. |
5.Peynir yağını bıraktığında tepsi ocaktan alınır ve soğuduktan sonra servis yapılır. |
|
BAKLA AŞI
|
Malzemeler: |
Kuru bakla |
sarımsak |
tahin |
maydanoz |
biber |
zeytinyağı |
limon suyu |
kimyon |
tuz. |
Yapılışı: |
1.Bir gün önceden ıslatılmış baklalar, yumuşayıncaya kadar haşlanır. |
2.Bu baklalar, sarımsak ve tuzla ezildikten sonra, tahin eklenir ve ezmeye devam edilerek macunlaşması beklenir. |
3.Tabaklara yayılır. |
4.Üzerlerine ince kıyılmış biber ve maydanoz, serpilir. Tuz ve kimyon ekilir. |
5.Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilerek tüketime hazır hale getirilir.
|
|
MUHAMMARA
|
Malzemeler: |
Kuru biber (yoksa biber salçası) |
dövülmüş ceviz içi |
limon suyu |
sarımsak |
soğan |
tuz |
baharatlar |
2 kaşık zeytinyağı |
Yapılışı: |
1.Kuru biberler suda ıslatılıp, bekletildikten sonra, suyu sıkılarak, ceviz içi, ince kıyılmış soğan ve sarımsak, baharatlar ile havanda dövülür. |
2.Limon suyu (miktarı isteğe bağlı) ve zeytinyağı bu karışıma yedirilir. |
|
HUMUS
|
Malzemeler: |
Nohut |
tahin |
limon suyu |
domates |
maydanoz |
turşu |
biber salçası |
tuz |
kimyon |
zeytinyağı |
Yapılışı: |
1.Bir gün önceden ıslatılan nohut, haşlanır. |
2.Haşlanan nohut, öğütme makinasından geçirilerek iyice ezilir. |
3.Macun haline gelen nohut özüne tahin karıştırılarak, tabaklara yayılır. |
4.Üzerine biber salçası, kimyon, tuz ve limon suyu karışımı sürülür. |
5.Tabakların üzerinden zeytinyağı gezdirilir. |
6.Domatesler ve turşular dilimlenir, maydanozlar kıyılır. |
7.Tabakların üstüne güzelce şekil verilerek, dometes, turşu ve maydanozlar yerleştirilir. |
|
KÜLÇE
|
Malzemeler: |
Hamur |
yağ |
çörekotu |
şumra (anason) |
Yapılışı: |
1.Mahalle fırınından alınan hamurlar küçük bezelere ayrılır. |
2.Bu bezeler ince bir şekilde açılarak, yağ, şumra ve çörekotu karışımı içerisine konur. |
3.Mahalle fırınına verilen bu bezeler, küçük, ancak kalınca ekmekler şeklinde kızardığında fırından alınırlar. |
Not: Külçenin muhammara (cevizli biber) ile tüketilmesi tavsiye edilir. |
|
BİBERLİ EKMEK
|
Malzemeler: |
Kurutulmuş biber (yoksa biber salçası) |
1 baş kuru soğan |
çökelek |
küncü |
tuz |
kimyon |
dometes |
zeytinyağı |
hamur |
Yapılışı: |
1.Kuru biberler suda ıslatılır ve suyu sıkıldıktan sonra, ince kıyılmış soğanla havanda iyice dövülür. |
2.Üzerine ufalanmış çökelek, tuz, kimyon, ince doğranmış dometesler ve zeytinyağı eklenir. |
3.Hamurlar pide şeklinde, birazda sündürülerek açılarak üzerine bu karışım sürülür. |
4.Üzerine küncü serpilerek, mahalle fırınında pişirilir ve sıcakken tüketilir. |
|
KATIKLI EKMEK
|
Malzemeler: |
Ispanak |
tuzlu yoğurt |
çökelek |
soğan |
biber |
zeytinyağı |
hamur |
Yapılışı: |
1.Ispanak temizlenir, yıkanır, ince ince doğranarak, ince kıyılmış ve zeytinyağında kavrulmuş soğanlar üzerine eklenir. |
2.İnce kıyılan biberlerde karışıma eklenir. |
3.Üzerine tuzlu yoğurt ve çökelekler eklenir. |
4.Fırınlarda ustalar tarafından açılan hamurun üzerine bu iç konur. Hamurun kenarları sündürülerek kapatılır ve bekletilir. |
5.Bu dinlenen hamurlar, içleri dışarıya çıkmamak üzere incecik olarak, oldukça geniş bir şekilde açılır. |
6.Üzeri kızartıp, içi pişince firından alınır. |
Not: Genelde tek başına yemek olarak yenir. Taze yoğurt ve turşu ile tüketilir. |
|
SEMİRSEK |
Malzemeler: |
Parça haldeki kurban eti |
soğan |
baharatlar |
küncü |
hamur |
Yapılışı: |
1.Parça et, kuşbaşı şeklinde doğranır ve soğanla kavrulur. |
2.Hamurlar beze haline getirilip, ince yufkalar şeklinde açılır. |
3.Her yufka, boylamasına eşit parçalara kesilerek ayrılır. |
4.Kesilen parçalara hazırlanan karışım konur ve üçgen şeklinde katlanır. |
5.Tepsi yağlanır, böreklerin üzerine küncü(susam) serpilir ve yağ sürülür. |
6.Mahalle fırınlarında pişirilir. Hamurlarda bu fırından alınmaktadır. |
|
KAYTAZ BÖREĞİ
|
Malzemeler: |
2 baş soğan |
kıyma et |
biber salçası |
tuz |
karabiber |
nar ekşisi |
sisi yağ |
hamur |
Yapılışı: |
1.İnce ince kıyılmış soğan, biber salçası, kıyma et, tuz, karabiber iyice ovulur, üzerlerine nar ekşisi eklenir. |
2.Hamurlar ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve çok ince bir şekilde yağla açılır. |
3.Üzerine hazırlanmış karışım konur. |
4.Karışım tekrar yağlanır. |
5.İnce açılmış hamurun kenarları büzdürülür ve yağlanmış tepsiye sıralanır |
6.Mahalle fırınlarında pişirilir. Kullanılın hamurda mahalle fırınlarından alınmaktadır. |
|
ZERZEVAT
|
Malzemeler: |
3-4 baş kuru soğan |
sumak |
tuz |
Yapılışı: |
1.Soğanların kabukları soyulur, yıkanır. |
2.Soğanlar, ortadan ikiye kesilerek kıyılırlar. |
3.Üzerine tuz ve sumak eklenerek karıştırılır. |
4.İstenirse üzerinden yağ geçirilir. |
|
ZEYTİN ÖTELEMESİ
|
Malzemeler: |
Yeşil zeytin |
taze soğan |
maydanoz |
tuz |
nar ekşisi |
yeşil biber |
kurutulmuş kırmızı biber |
kuru soğan. |
Yapılışı: |
1.Kurutulmuş kırmızı biberler ıslatılır ve kabukları soyulur. |
2.İnce doğranmış soğanlar, tuz ve kırmızı biberler havanda dövülürler. |
3.Zeytinlerin çekirdekleri ayıklanır. |
4.İnce kıyılmış taze soğanlar, dövülmüş biberler, iyice kıyılmış maydanozlar, zeytinler, tuz ve nar ekşisiyle birlikte karıştırılır. |
5.Üzerinden zeytinyağı gezdirilir. |
|
ZAHTER SALATASI
|
Malzemeler: |
Zahter(yabani kekik) |
soğan |
biber |
maydanoz |
zeytinyağı |
nar ekşisi |
baharat |
tuz |
Yapılışı: |
1.Zahterler ayıklanırlar. |
2.Tüm sebzeler ve zahterler ince ince kıyılır. |
3.Baharatlar, nar ekşisi eklenir, karıştırılır. |
4.Üzerinden zeytinyağı gezdirilir ve servis edilir. |
|
ÇÖKELEK SALATASI
|
Malzemeler: |
Soğan |
domates |
salatalık |
biber |
maydanoz |
zeytinyağı |
çökelek |
Yapılışı: |
1.Yıkanan tüm sebzeler ince kıyım doğranır. |
2.Çökeleğe eklenerek kanştırılır. |
3.Tuz eklenir. Üzerinde zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır. |
|
KISIR
|
Malzemeler: |
Bulgur |
biber salçası |
domates salçası |
marul |
taze soğan |
maydanoz |
taze nane |
dometes |
taze biber |
kimyon |
nar ekşisi |
zeytinyağı |
asma yaprağı |
marul |
Yapılışı: |
1.Bulgur sıcak su ile ıslatılır. |
2.Marul, maydanoz, taze soğan, nane, taze biber ince ince kıyılır. |
3.Domatesin kabuklan soyulur ve ayrı bir tabağa ince ince doğranır. |
4.Bulgur salçalarla yoğrulur. |
5.Üzerine tuz, kimyon, serpilerek yoğrulmaya devam edilir. |
6.Domatesler eklenir ve yoğurma işlemi devam eder. |
7.Zeytinyağı, nar ekşisi eklenir ve bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğrulur. |
8.Tüm yeşil sebzeler, içe eklenir ve yoğrulur. |
9.İç iyice yumuşayınca, yoğurma sona erer. |
10.Marul yapraklan ve asma yaprağı ile servis edilir. |
Not:İstenirse yanında turşu yenilebilir ve ayran içilebilir. |
|
SIKMAÇ
|
Malzemeleri: |
Yarım kilo kırmızı mercimek |
1 avuç pilavlık bulgur |
1 baş kuru soğan |
maydanoz |
tuz |
salça |
zeytinyağı |
Yapılışı: |
1.Mercimek suda özleşmesi için haşlanır. |
2.Bulgur ilave edilir ve biraz kaynayınca biraz sulu olarak, ocaktan alınır. |
3.İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve salça kavrularak, mercimeklerin üzerine konur ve yoğrulur. |
4.Elle şekil verilir ve salçayla kavrulmuş soğanla birlikte servis edilir. |
|
ETLİ PİLAV
|
Malzemeleri: |
1 kg kaburga kemiğinden et |
4-5 baş soğan |
bir avuç nohut |
zeytinyağı |
salça |
karabiber |
2 avuç pilavlık bulgur |
Yapılışı: |
1.Soğanlar ince ince doğranır, yağ ve salça ile yoğrulur. İçine tuz ve karabiber ilave edilir. |
2.Kaburga etinin içine bu karışım konur ve iğne ile dikilir. |
3.Et, nohut biraz tuz atılarak pişirilir. |
4.Et suyu ile nohutlu bulgur pilavı yapılır. |
5.Etin dikişi sökülür, parçalara ayrılır ve pilavın üzerine konur. |
|
ÖCCE
|
Malzemeler: |
1 baş soğan |
1 baş sarımsak |
1 bağ maydanoz |
kimyon |
tuz |
toz biber |
2-3 kaşık un |
3 yumurta |
zeytinyağı |
Yapılışı: |
1.Soğan, sarımsak, maydanoz ve nane ince ince kıyılır. |
2.Un, kimyon, toz biber eklenir ve yumurtalar kırılarak karıştırılır. |
3.Öcce tavasında, kızgın zeytin yağında iki tarafı kızartılır. |
Not: Öcce tavası, yuvarlak, çukur bölmeleri olan bir araçtır. |
|
SHEYHUD
|
Malzemeler: |
2 patlıcan |
3-4 domates |
3-4 biber |
sarımsak |
zeytinyağı |
sumak |
tuz |
Yapılışı: |
1.Kabukları soyulan patlıcanlar, dometes ve biber bütün olarak suda haşlanır. |
2.Suyu süzülerek, biber ve dometeslerin kabukları soyulur ve patlıcanla beraber iyice ezilerir, macun kıvamına getirilir. |
3.Üzerinden zeytinyağı geçirilir. Tuz ve sumak serpilir. Soğuk olarak servis edilir. |
|
EBUGANNUŞ |
(BABAGANNUŞ)
|
Malzemeler: |
2-3 patlıcan |
2-3 domates |
3-4 sivri biber |
1 limon |
2-3 kaşık tahin |
2-3 diş sarımsak |
birkaç dal maydanoz |
zeytinyağı |
Yapılışı: |
1.Patlıcan, bier ve domatesler, ateşte közlenir. |
2.Kabukları soyulan patlıcanlar, limon suyu içinde biraz bekletilir. |
3.Limon suyundan çıkan patlıcan iyice ezilir ve üzerine tahin dökülür. |
4.Domates ve biberler kabuklan soyulduktan sonra doğranır patlıcanlar üzerine eklenir. |
5.Dövülmüş sarımsaklar ilave edilir ve üzerinden zeytin yağı geçirilir. |
6.İstenirse kıyılmış maydanoz serpilir. |
|
LUBYE
|
Malzemeler: |
1 kg lübye (börülce) |
1 baş soğan |
2 domates |
domates salçası |
biber salçası |
baharatlar |
tuz |
yağ |
Yapılışı: |
1.Lübye ayıklanır, yıkanır ve doğranır. |
2.Soğan ince ince kıyılır ve yağda kavrulur. Üzerine lübyeler eklenir ve yağda bir-iki çevrildikten sonra, buharında yumuşaması için üzerine biraz su eklenerek tencere kapatılır. |
3.Domateslerin kabukları soyularak ince ince doğranır. |
4.Salça; baharatlar ve tuz eklenerek, çok az sıcak su ilavesiyle editilir ve bu kanşım, çiğ yeşil rengi giden bübyeler üzerine domateslerle birlikte eklenir. |
5.Piştikten sonra, sıcak yenir. |
|
ISPANAK BÖRENYESİ |
Malzemeler: |
Parça et |
1 kg ıspanak |
1 baş soğan |
1 baş sarımsak |
1 bardak tuzlu yoğurt |
yağ |
kuru nane |
Yapılışı: |
1.Parça et haşlanır, kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğan ve sarmısaklar eklenerek yağda kavrulur. |
2.Üzerine tuzlu yoğurt, ince doğranıp, haşlanmış ve suyu süzülmüş ıspanak, yaş ve kuru nane eklenir. |
3.Üzerine su konulur ve koyulaşıncaya kadar pişirilir. |
Not: Pilav ve çiğ köfte ile yenmesi tavsiye edilmektedir. |
|
KABAK BÖRENYESİ
|
Malzemeler: |
Parça et |
1 avuç nohut |
5-6 kabak |
1 baş soğan |
1 baş sarımsak |
1 bardak tuzlu yoğurt |
kuru nane |
Yapılışı: |
1.Parça et, iri şekilde doğranır ve ayıklanıp, yıkanan nohutlar haşlamaya bırakılır. |
2.Kabaklar küp şeklinde doğranıp, ince kıyılmış soğan ve sarımsakla birlikte etin üzerine konur. |
3.Kabaklar piştikten sonra, üzerine biber de eklenebilir. |
|
PATATES KÖFTESİ |
Malzemeler: |
Yarım kilo köftelik bulgur |
1 baş soğan |
5-6 patates |
1 bağ maydanoz |
biber salçası |
baharat |
marul |
Yapılışı: |
1-Patatesler haşlanır ve kabuklan soyularak, havanda sakız kıvamına gelinceye kadar dövülür. |
2-Islatılmış bulgur biber salçası ile yoğundur. |
3-Baharatlar ve patates eklenerek biraz daha yoğundur. |
4-İnce kıyılmış soğan ve son olarak da maydanoz ile yoğundur. |
5-Avuç içerisinde sıkılarak, lokmalar yapılır. |
6-Marul yapraklarıyla ya da ya da soğan ve biber salçasının yağda kavrulmasıyla elde edilen karışımla yenir. |
|
İÇLİ KÖFTE |
|
Malzemeler: |
Yarım kilo köftelik bulgur |
bir avuç un |
1 kaşık biber salçası |
karabiber |
kimyon |
tuz |
yarım kilo kıyma |
3 baş soğan |
Yapılışı: |
1.Kıyma ve ince kıyılmış soğan, baharatlarla birlikte yağda kavrulur. |
2.Islatılmış bulgur, biber salçasıyla yoğrulur. Ara ara el ıslatılır ve un ile baharatlar karıştırılarak özleştirme işlemi devam eder. |
3.Özleşen bulgur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve bunlar, parmaklar yardımıyla açılır. |
4.İçine, hazırlanan karışım konulur ve limon şekli verilerek kapatılır. |
5.Bu köfteler, kaynayan tuzlu suya atılarak haşlanır. |
6.İstenirse haşlandıktan sonra zeytin yağında kızartılabilir. |
|
TEPSİ KEBABI
|
Malzemeler: |
1 kg kıyma |
biber salçası |
bir baş soğan |
bir bağ maydanoz |
taze biber |
sarımsak |
domates |
tuz ve baharatlar |
Yapılışı: |
1.Maydanoz, biber , soğan, sarımsak ince ince kıyılarak, biber salçası ve kıyma ile yoğrulur, baharatlar eklenir. |
2.Bu karışım tepsiye açılır. |
3.Üzerine dilimlenmiş domates, biber konulur. |
4.Eritilen salça, etin üzerine dökülür. |
5.Üzerine yağ eklenir ve fırına sürülerek pişirilir.
KAĞIT KEBABI
|
Malzemeler: |
Yarım kilo kıyma |
bir bağ maydanoz |
2-3 taze biber |
tuz |
baharat |
yanmaz kağıt |
salça |
kuyruk yağı. |
Yapılışı: |
1.Kıyma, ince kıyılmış maydanoz ve biber, tuz ve karabiber ilavesiyle yoğrulur. |
2.Yanmaz kağıt üzerine salça ve kuyruk yağı sürülür. |
3.Yoğrulan kıyma kağıt üzerine konur ve fırına sürülerek pişirilir. |
|
ARAP KEBABI |
Malzemeler: |
Kıyma yada parça et |
2 baş soğan |
2-3 taze yeşil biber |
3-4 dometes |
1 bağ maydanoz |
karabiber |
tuz. |
Yapılışı: |
1.Eğer parça et kullanılacaksa, bu et küçük parçalara ayrılır. |
2.Et yağda kavrulur. |
3.Üzerine ince doğranmış soğanlar, doğranmış yeşilbiber eklenerek kavrulur. |
4.Kabukları soyulmuş, ince doğranmış domatesler eklenir. |
5.Son olarak ince kıyılmış maydanoz, karabiber eklenerek bir süre daha pişirilir ve servis yapılır. |
|
ŞİŞPEREK
|
Malzemeler: |
Yarım kilo un |
1 baş soğan |
kıyma |
maydanoz |
tuz |
baharat |
bir avuç pirinç |
tuzlu yoğurt. |
Yapılışı: |
1.Un, hamur haline getirilir ve yufka olarak açılır. |
2.Açılan yufkalar küçük kareler halinde kesilir. |
3.Kıyma, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, tuz, baharatın hafif kavrulmasıyla elde edilen iç, karelere konur. |
4.Mantı gibi çapraz köşeler birleştirilir. |
5.Bunlar tepsiye dizilir ve fırında çok hafif kızartılır. |
6.Bir başka tencerere, tuzlu yoğurt, su ve pirinç çorba kıvamına gelene kadar pişirilir. |
7.Fırından alınan şişperekler bu çorbaya eklenerek birkaç dakika daha kaynatılır. |
8.Üzerine kuru nane serpilir ve sıcak servis edilir. |
|
KUYRUKLU ORUK
|
Malzemeler: |
250 gram kıyma |
250 gram koyunun kuyruk yağı |
1 kg köftelik bulgur |
1 baş soğan |
1 bağ maydanoz |
zeytinyağı |
kimyon, kırmızı biber |
bir avuç un |
tuz |
biber salçası. |
Yapılışı: |
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur. |
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir. |
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir. |
4.Bu hamur küçük parçalara ayrılır ve bu parçaların parmaklar yardımı ile içleri oyulur. |
5.Kıyma, kuyruk yağı, ince kıyılmış soğan beraberce kavrulur. Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenerek iç hazırlanır. |
6.Hazırlanan iç konularak ağzı kapatılır ve tepsiye dizilir. |
7.Üzeri yağlanır ve fırına verilir. |
|
SAÇ ORUĞU
|
Malzemeler: |
Yarım kilo kıyma |
1 kg köftelik bulgur |
1 baş soğan |
1 bağ maydanoz |
zeytinyağı |
kimyon, kırmızı biber |
bir avuç un |
tuz |
biber salçası. |
İçinin Hazırlanması: |
1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur. |
2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir. |
Yapılışı: |
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur. |
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir. |
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir. |
4.Hazırlanan hamur küçük parçalara ayrılır. |
5.Bu parçalar ince ince açılır, üzerine hazırlanan iç konur, üstü bir başka açılmış parça ile kapatılıp, kenarları açılmasın diye parmaklanır. |
6.Hazırlananlar zeytinyağında kızartılır. |
|
TEPSİ ORUĞU
|
Malzemeler: |
Yarım kilo kıyma |
1 kg köftelik bulgur |
1 baş soğan |
1 bağ maydanoz |
zeytinyağı |
kimyon, kırmızı biber |
bir avuç un |
tuz |
biber salçası. |
İçinin Hazırlanması: |
1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur. |
2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir. |
Yapılışı: |
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur. |
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir. |
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir. |
4.Hazırlanan hamur, ikiye ayrılır. |
5.Yağlanmış tepsiye, hamurun bir parçası açılır. |
6.Hazırlanan iç, açılan hamurun üzerine yayılır. |
4.Üzerine diğer hamur açılır ve dilimlere ayrılır. |
5.Fırına verilir. |
|
ORUK
|
Malzemeler: |
Yarım kilo kıyma |
1 kg köftelik bulgur |
1 baş soğan |
1 bağ maydanoz |
zeytinyağı |
kimyon, kırmızı biber |
bir avuç un |
tuz |
biber salçası. |
İçinin Hazırlanması: |
1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur. |
2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir. |
Yapılışı: |
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur. |
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir. |
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir. |
4.Bu hamur küçük parçalara ayrılır ve bu parçaların parmaklar yardımı ile içleri oyulur. |
5.Hazırlanan iç konularak ağzı kapatılır ve tepsiye dizilir. |
6.Üzeri yağlanır ve fırına verilir. |
|
HREYSİ
|
Malzemeler: |
Dana veya tavuk eti |
döğme |
kuyrukyağı veya tereyağı |
kimyon |
tuz |
Yapılışı: |
1.Et parçalara ayrılır ve haşlanır. |
2.İyice yıkanan döğme haşlanmış etin üzerine eklenir. |
3.Kıvama gelene kadar tahta çömçe ile iyice dövülür. |
4.Kuyrukyağı ya da tereyağı eritilerek üzerine kimyon ve istenirse biber serpilir. |
5.Kıvam halindeki yemeğin üzerine dökülür ve sıcak servis edilir. |
Not Hreysi bayram yemeği ve adak yemeği olarak ziyaretlerde, türbelerde yapılır. Hreysinin yapıldığı günlerde, isteyen herkes istediği kadar yiyebilir. Yemeği yaptıran kişiyi tanıyıp, tanımamak önemli değildir. |
|
FİRİK AŞI
|
Malzemeler: |
Bir aviç bulgur |
iki avuç firik (Henüz olgunlaşmamış buğday başaklarının ateşte yakılmasıyla elde edilen bulgur) |
2 kaşık margarin |
tuz |
karabiber |
su. |
Yapılışı: |
1.Tencerede yağ eritilir. |
2.Üzerine su, karabiberve tuz eklenerek, kaynatılır. |
3.Kaynayan suya bulgur ve firik atılıp karıştırılır. |
4.Pişince sıcak servis yapılır. |
|
DUTMAÇ ÇORBASI
|
Malzemeler |
1 kg un |
iki avuç yeşil mercimek |
2 diş sarımsak |
2 kaşık dometes salçası |
kuru nane |
nar ekşisi |
Yapılışı: |
1 .Soğanlar ince ince kıyılarak yağda kavrulur. |
2.Üzerine kıyma, tuz ve baharatlar eklenerek kavrulur. |
3.Un, tuz ile birlikte yoğrulup, sert bir hamur yapılır. |
4.Hamur, beze yapıldıktan sonra yufka açılır. |
5.Açılan yufka karelere bölünür ve hazırlanan iç bu karelere konularak, dört köşesi birleştirilip, düzgünce kapatılır. |
6.Bir gece öncesinden ıslatılan nohut pişirilir. |
7.Pirinç, nohut un üzerine eklenir ve pişince ekşisi ilave edilir. |
8.Bu karışıma, hazırlanan küçük börekler atılır. |
9.Hamurdan kalem kalınlığında yuvarlaklar yapılır ve bunlar bir parmak kalınlığında kesilerek yağda kavrulur. |
10.Bunun üzerine salça ve nane eklenerek, biraz kavrulur ve çorbanın üzerine dökülür. |
11.Sıcak olarak servis yapılır. |
|
YÜKSÜK ÇORBASI
|
Malzemeler: |
Yarım kilo kıyma |
2 baş kuru soğan |
bir avuç pirinç |
bir avuç nohut |
göz kararı un |
tuz |
nar ekşisi |
yağ |
baharatlar. |
Yapılışı : |
1.Un, tuz ile yoğrularak normal yumuşaklıkta hamur yapılır. |
2.Hamur beze yapılarak, yufka gibi açılır. |
3.Açılan yufkalar kızgın saçta tepsertilir. |
4.Bu yufkalar eriştedeki gibi kesilir. |
5.Mercimek suda haşlanır ve içine tuz ile nar ekşisi eklenir. |
6.Erişte gibi kesilen hamurlar, mercimeğe eklenir ve pişmeye bırakılır. |
7.Kalem kalınlığında yuvarlatılan hamurlar, düğme büyüklüğünde kesilir ve yağda kızartılır. |
8.Kızartılan hamurlara, salçası, nanesi ve sarımsağı eklenir. |
9.Bu karışım çorbaya eklenir ve sıcak olarak servis edilir. |
|
EKŞİLİ ÇORBA
|
Malzemeleri: |
İki avuç nohut |
iki avuç kuru fasulye |
bir avuç döğme |
3 tane potlıcan |
3 kabak |
4 taze biber |
2 domates |
250 gr. taze fasulye |
3 diş sarımsak |
kuru nane |
bir kaşık biber salçası |
1-2 kaşık domates salçası |
zeytinyağı |
tuz |
nar ekşisi. |
Yapılışı: |
1.Nohut ve kuru fasulye akşamdan ıslatılır. |
2.Büyükçe bir tencere içine su konur ve nohut içine atılır. |
3.Nohut yumuşadıktan sonra, üzerine döğme ve kuru fasulye konulur. |
4.Hepsi yumuşadıktan sonra, doğranmış taze fasulye eklenir. |
5.Taze fasulyede yumuşadıktan sonra, küp küp doğranmış patlıcan ve kabak, dometes, biber ve tuz eklenir. |
6.Hepsi piştikten sonra, bir başka tavada yağ, nane, salçalar ve sarımsak kavrulur. |
7. Bu karışıma nar ekşisi ilave edilir. |
8.Sıcak olan bu sos, çorbaya eklenir. |
|
TERBİYELİ ÇORBA
|
Malzemeleri: |
1 kg yoğurt |
bir avuç döğme |
tuz |
Yapılışı : |
1.Döğme yıkanarak üzerini geçecek kadar suyla haşlamaya bırakılır. |
2.Pişme tamamlanıp, döğmeler kıvama gelince ocaktan alınır. |
3.Normal kıvamdaki ayran, haşlanmış döğmelerin üzerine ilave edilir ve soğumaya bırakılır. |
4.Ekşidikten sonra, soğuk olarak yenmektedir. |
|
YOĞURT ÇORBASI
|
Malzemeler: |
1 kg yoğurt |
3 kaşık un |
1 tas pirinç |
1 kaşık margarin |
1 bağ nane (kuru nane de olabilir) |
tuz |
Yapılışı: |
1 Yoğurt normal kıvamda ayran yapılır ve ateşe konulur. |
2.İçine pirinç, un ve isteğe göre tuz eklenir. Tenceredeki malzeme kaynayıncaya kadar devamlı karıştırılır. |
3.Kaynama tamamlanınca ince ince doğranmış nane eklenir. |
4.Pişimine yakın margarin içine atılarak eritilir. |
5.Sıcak olarak servis edilir. |
|
|
Malzemeler: |
6 adet patlıcan |
1 su bardağı tahin |
1 adet limon |
3 diş sarımsak |
1 yemek kaşığı margarin |
Maydanoz kırmızı biber tuz |
Hazırlanışı: |
Patlıcanlar orta hararetli fırında közlenir. Kabukları sıcakken soyulur ve iyice ezilir. Tahin, dövülmüş sarımsak, tuz ve limon suyu karıştırılır ve patlıcanlara ilave edilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine yağda kızdırılmış kırmızıbiber dökülür. Maydanoz ile süslenerek servis edilir.
|
|
YÖRÜK KEBABI |
|
Malzemeler: |
600 gr. kuzu kuşbaşı et |
2 su bardağı erişte |
3 adet dometes |
3 yemek kaşığı margarin |
1 su bardağı bezelye |
1/2 demet dereotu |
1 adet enginar |
10 adet mantar |
1 adet soğan |
4 adet yeşil biber |
1 su bardağı kaşar rendesi |
Hazırlanışı: |
Kuşbaşı et, ufak ufak doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Küp küp doğranmış mantarlar ilave edilir. Daha sonra sırasıyla yeşil biber, enginar, domates ve bezelyeler eklenir. Diğer tarafta erişte tuzlu ve hafif yağlı suda makarna gibi haşlanır. Yağlanmış tepsiye önce kavrulmuş et ve sebzeler daha sonra erişteler düzgünce yerleştirilir. Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirilir. Servis yapmadan önce üzeri kaşar rendesi ve dereotu ile süslenir. |
|
KUZU ETLİ PATLICAN SÖĞÜRME
|
Malzemeler: |
400 gr. kuzu eti |
1 adet kuru soğan |
3 adet domates |
150 gr. tereyağı |
1 kg. patlıcan |
1 yemek kaşığı pul biber |
5 diş sarımsak |
Hazırlanışı: |
Patlıcanlar yağda veya ızgarada bütün olarak pişirilir. Sıcakken kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Pul biber ilave edilir. Bir tavada kıyılmış soğan ve sarımsak tereyağında kavrulur. Kuzu eti ilave edilir ve suyunu çekene kadar 20 dakika pişirilir. Domatesler de eklenir 10 dakika daha pişirilir. Servis tabağına patlıcanlar konur üzerine etli karışım ilave edilir. İstenilen şekilde süslenerek servis edilir. |
|
ÇULLU KÖFTE
|
Malzemeler : |
200 gr kıyma |
2 su bardağı ince bulgur |
1 adet büyük baş soğan |
1 tutam maydanoz |
1 tatlı kaşığı kimyon |
1 adet yumurta |
3 su bardağı su |
Tuz |
karabiber |
kızartmak için yağ |
Hazırlanışı : |
Kıyma, bulgur, ince ince kıyılmış maydanoz, soğan, kimyon, karabiber ve tuzu geniş bir kaba alın.Elinizi sık sık ıslatarak bütün malzemeyi birbirine iyice karıştırın.Yoğurup sakız kıvamında bir malzeme elde edin.Bu malzemeden, köfte büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinizde yuvarlayın ve şekil verin. Bir tencerede üç bardak suyu kaynatın. İçine tuz atın. Köfteleri yaklaşık 8 dakika kadar haşlayın.Daha sonra kevgirle alın.Bu arada yumurtanın içine bir çimdik tuz atıp, çırpın. Suyu iyice süzülünce, köfteleri yumurtaya bulayıp yağda kızartın.Sıcakken veya dilerseniz soğuk olarak servis yapın. |
|
EKŞİ AŞI
|
Malzemeler : |
1 kg. domates |
1,5 çorba kaşığı margarin |
1 kuru soğan |
2 diş sarımsak |
1 tatlı kaşığı şeker |
2 yemek kaşığı un |
2 çorba kaşığı salça |
1 çorba kaşığı nar ekşisi |
1 çorba kaşığı tuz |
1 çorba kaşığı kuru nane |
100 gr. nohut |
Hazırlanışı : |
Soğan ve sarımsak yağda sarartılır. Domates soyulup, bir bardak suda eritilen un ve nar ekşisi süzgeçten geçirilir. 100 gr. haşlanmış nohut, şeker, tuz ve 4 bardak su ilave edilerek, oruk köfteleri katılıp kısık ateşte pişirilir. |
|
ŞİŞ BÖREK ÇORBASI
|
Malzemeler : |
2 adet orta boy soğan |
1 çay kaşığı kimyon |
1 çay kaşığı karabiber |
1 çay kaşığı nane |
1 çay kaşığı kekik |
3 su bardağı un |
1-1/2 zeytinyağı |
1 kg yoğurt |
1 demet maydaonoz |
1 su bardağı pirinç |
1 su bardağı nohut |
250 gr kıyma |
1 adet yumurta |
2 çorba kaşığı tereyağ |
Hazırlanışı : |
Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin. Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Ateşten indirin soğusun. 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağı ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin. Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın. Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın. Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin. İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın. Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin. Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin. Sonra et suyunu ilave edin. Karıştırmaya devam edin, kaynayınca içine pirinci ve nohudu atın. Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir. Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun. Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün. |
|
İÇ BAKLALI BULGUR PİLAVI
|
Malzemeler : |
2 su bardağı bakla |
3 çorba kaşığı tereyağ |
2 adet orta boy soğan |
2 su bardağı bulgur |
1 çorba kaşığı biber salçası |
Hazırlanışı : |
Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Biber salçasını ilave edip 1-2 dakika çevirin. Su ve baklaları ekleyin. Baklalar pişince içine bulguru ilave edin. Baklanın suyu bulgurun bir parmak üstüne çıksın.(Suyu az ise sıcak su ekleyin.)Suyunu çekene kadar pişirip ateşten indirin. Üzerine kağıt kapatıp kapağını örtün. 15 dakika demlendirin. Sıcak servis yapın. |
|
BUMBAR DOLMASI
|
Malzemeler : |
Iç Malzemesi: |
1 kg bumbar (Koyun Ince barsagi) |
2 su bardagi pirinç |
1 yemek kasigi nane |
1 yemek kasigi biber salçasi |
2 çay kasigi kirmizi pulbiber |
karabiber, tuz |
Terbiye Malzemesi: |
1 yemek kasigi tuz |
5 su bardagi su |
1 yemek kasigi tereyagi |
2 çay kasigi nane |
Hazırlanışı : |
Bir kapta pirinç, nane, biber salçasi, pulbiber, karabiber ve tuzu karistirin. |
Ayri bir kapta bumbarlari tuzlu suda ters yüz ederek iyice temizleyin.Temizlediginiz bumbarlarin içine hazirladiginiz harci doldurun. |
Bumbarlarin dis yüzeyini bir kez daha tuzlu suyla yikayin. Terbiye malzemelerinin hepsini bir tencerede karistirin.Tencerenin içine bumbarlari yerlestirin, bir saat pisirin. Sicak servis yapin. |
|
FELLAH KÖFTESİ
|
Malzemeler : |
1 Su bardağı ince bulgur |
Yarım su bardağı un |
Yarım su bardağı irmik |
1 tatlı kaşığı kimyon |
1 Çay kaşığı karabiber |
1 adet yumurta akı |
tuz |
Sosu İçin; |
1 çay bardağı sıvıyağ |
2 yemek kaşığı salça |
2 adet rendelenmiş dometes |
pul biber |
Hazırlanışı : |
Malzemenin tamamı çukur bir kapta göz kararı ile ılık su ile yoğrulur. Katı bir hamur kıvamına getirilir. Fındık büyüklüğünde yuvarlak alınıp, iki taraftan üstüne bastırarak şekil verilir, bu arada el sürekli ıslatılır. Unlanmış tepsiye dizilir, hepsi hazırlanınca kaynar suda yarım saat pişirilir. Süzülerek çıkarılan köfteler sosun içine atılır(SOS malzemesi olan sıvıyağ, salça rende domates pul biber 2 -3 dakika pişirilir) Sosun içinde servis tabağına çıkarılır. Taze soğan, dereotu, maydanoz ince ince doğranır üzerine serpilir.
|
|