Şerit Komutlarını Atla
Ana içeriğe atla

ANASAYFA

:

Hatay Yemekleri

Giriş
 
KABAK TATLISI
 
Malzemeler:
Bal kabağı
şeker
limon suyu
sönmemiş kireç
ceviz içi
Yapılışı:
1.Kabuklan soyulan bal kabağı dilimlere ayrılır.
2.Sönmemiş kireç, su içerisine konularak karıştırılır.
3.Kireç, bulunduğu kapta dibe çöker ve üzerinde tortusuz bıraktığı su, ayrı bir kaba alınır.
4.Dilimlenen kabaklar bu suya atılıp, bir gün bekletilir.
5.İyice yıkandıktan sonra, kabaklar, şekerli su ile kaynatılarak pişirilir.
6.Pişimine yakın yarım limon suyu eklenir ve bir-iki dakika daha ocakta tutulur.
7.Soğuduktan sonra, servis için tabaklara alınır ve üzerine ceviz içi serpilir.
 
PEYNİRLİ KÜNEFE
Malzemeler:
Tel kadayıf
tereyağı
dil peyniri
şeker
Yapılışı:
1.Tereyağı eritilerek, soğuduktan sonra kadayıfların üzerine dökülür ve yedirilir.
2.Kadayıfın yarısı, yağlanmış tepsiye iyice sıkıştırılarak konur.
3.Üzerine rendelenmiş peynir serpilir.
4.Kadayıfın diğer yansı, iyice sıkıştırılarak peynirin üzerine konur ve pişirilir.
5.Şeker ve su kaynatılarak yapılan şerbet pembeleşen künefenin üzerine dökülür.
 
KADAYIF
Malzemeler:
Tel Kadayıf
şeker
ceviz içi ya da ağız
tereyağı
Yapılışı:
1.Tereyağı eritilerek kadayıfın üzerine dökülür. Kadayıf harmanlanır ve 2'ye bölünür.
2.Yağlanmış tepsinin üzerine 2'ye bölünen kadayıfın yarısı konulur ve elle bastırılır.
3.Araya çok az şekerle harmanlanmış ceviz içi ya da ağız konur.
4.Kalan kadayıflar, üzerine örtülür ve fırına sürülür.
5.Şeker su ile kaynatılıp şerbet yapılır ve pembeleşen kadayıfın üzerine dökülür. Ağız, yeni doğum yapan ineğin ilk sütünün kısık ateşte pişirilmesi ve süzülmesiyle elde edilir.
 
KEBBET TATLISI
Malzemeler:
Kebbet
şeker
limon suyu
Yapılışı:
1.Kebbetlerin kabukları düzgünce soyulur ve kabuklar dilim dilimlenir.
2.Dilimlenen kabuklar, bir saat kadar suda haşlanır ve soğumaya bırakılır.
3.Kabuklar 2-3 gün sulan değiştirilmek suretiyle bekletilir. Bu işlemden amaç, kabukların acılığının giderilmesidir.
4.Şeker, bir miktar su ve limon suyu ile kaynatılır.
5.Acılığı giderilmiş ve suyu sıkılmış kabuklar bu şerbetin içine atılır ve soğuduktan sonra, servise hazır hale gelir.
 
PEYNİR HELVASI
Malzemeler:
Tuzsuz peynir
şeker
un
Yapılışı:
1.Peynirler ince ince doğranarak, tepsiye dizilirler.
2.Kısık ateş üzerine alman tepsideki peynirin, tahta kaşıklar yardımıyla erimesi sağlanır.
3.Peynirlerin üzerine un serpilir ve peynirlere yedirilir.
4. Üzerlerine göz kararı şeker serpilerek, peynirin yağını bırakması sağlanır.
5.Peynir yağını bıraktığında tepsi ocaktan alınır ve soğuduktan sonra servis yapılır.
 
BAKLA AŞI
Malzemeler:
Kuru bakla
tahin
maydanoz
zeytinyağı
limon suyu
kimyon
tuz.
Yapılışı:
1.Bir gün önceden ıslatılmış baklalar, yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2.Bu baklalar, sarımsak ve tuzla ezildikten sonra, tahin eklenir ve ezmeye devam edilerek macunlaşması beklenir.
3.Tabaklara yayılır.
4.Üzerlerine ince kıyılmış biber ve maydanoz, serpilir. Tuz ve kimyon ekilir.
5.Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilerek tüketime hazır hale getirilir.
 
MUHAMMARA
Malzemeler:
Kuru biber (yoksa biber salçası)
dövülmüş ceviz içi
limon suyu
tuz
baharatlar
2 kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
1.Kuru biberler suda ıslatılıp, bekletildikten sonra, suyu sıkılarak, ceviz içi, ince kıyılmış soğan ve sarımsak, baharatlar ile havanda dövülür.
2.Limon suyu (miktarı isteğe bağlı) ve zeytinyağı bu karışıma yedirilir.
 
HUMUS
Malzemeler:
Nohut
tahin
limon suyu
maydanoz
turşu
biber salçası
tuz
kimyon
zeytinyağı
Yapılışı:
1.Bir gün önceden ıslatılan nohut, haşlanır.
2.Haşlanan nohut, öğütme makinasından geçirilerek iyice ezilir.
3.Macun haline gelen nohut özüne tahin karıştırılarak, tabaklara yayılır.
4.Üzerine biber salçası, kimyon, tuz ve limon suyu karışımı sürülür.
5.Tabakların üzerinden zeytinyağı gezdirilir.
6.Domatesler ve turşular dilimlenir, maydanozlar kıyılır.
7.Tabakların üstüne güzelce şekil verilerek, domates, turşu ve maydanozlar yerleştirilir.
 
KÜLÇE
Malzemeler:
Hamur
yağ
çörekotu
şumra (anason)
Yapılışı:
1.Mahalle fırınından alınan hamurlar küçük bezelere ayrılır.
2.Bu bezeler ince bir şekilde açılarak, yağ, şumra ve çörekotu karışımı içerisine konur.
3.Mahalle fırınına verilen bu bezeler, küçük, ancak kalınca ekmekler şeklinde kızardığında fırından alınırlar.
Not: Külçenin muhammara (cevizli biber) ile tüketilmesi tavsiye edilir.
 
BİBERLİ EKMEK
Malzemeler:
Kurutulmuş biber (yoksa biber salçası)
1 baş kuru soğan
çökelek
küncü
tuz
kimyon
zeytinyağı
hamur
Yapılışı:
1.Kuru biberler suda ıslatılır ve suyu sıkıldıktan sonra, ince kıyılmış soğanla havanda iyice dövülür.
2.Üzerine ufalanmış çökelek, tuz, kimyon, ince doğranmış domatesler ve zeytinyağı eklenir.
3.Hamurlar pide şeklinde, birazda sündürülerek açılarak üzerine bu karışım sürülür.
4.Üzerine küncü serpilerek, mahalle fırınında pişirilir ve sıcakken tüketilir.
 
KATIKLI EKMEK
Malzemeler:
Ispanak
tuzlu yoğurt
çökelek
zeytinyağı
hamur
Yapılışı:
1.Ispanak temizlenir, yıkanır, ince ince doğranarak, ince kıyılmış ve zeytinyağında kavrulmuş soğanların üzerine eklenir.
2.İnce kıyılan biberlerde karışıma eklenir.
3.Üzerine tuzlu yoğurt ve çökelekler eklenir.
4.Fırınlarda ustalar tarafından açılan hamurun üzerine bu konur. Hamurun kenarları sündürülerek kapatılır ve bekletilir.
5.Bu dinlenen hamurlar, içleri dışarıya çıkmamak üzere incecik olarak, oldukça geniş bir şekilde açılır.
6.Üzeri kızartıp, içi pişince firından alınır.
Not: Genelde tek başına yemek olarak yenir. Taze yoğurt ve turşu ile tüketilir.
 
SEMİRSEK
Malzemeler:
Parça haldeki kurban eti
baharatlar
küncü
hamur
Yapılışı:
1.Parça et, kuşbaşı şeklinde doğranır ve soğanla kavrulur.
2.Hamurlar beze haline getirilip, ince yufkalar şeklinde açılır.
3.Her yufka, boylamasına eşit parçalara kesilerek ayrılır.
4.Kesilen parçalara hazırlanan karışım konur ve üçgen şeklinde katlanır.
5.Tepsi yağlanır, böreklerin üzerine küncü(susam) serpilir ve yağ sürülür.
6.Mahalle fırınlarında pişirilir. Hamurlarda bu fırından alınmaktadır.
 
KAYTAZ BÖREĞİ
Malzemeler:
2 baş soğan
kıyma et
biber salçası
tuz
karabiber
nar ekşisi
sisi yağ
hamur
Yapılışı:
1.İnce ince kıyılmış soğan, biber salçası, kıyma et, tuz, karabiber iyice ovulur, üzerlerine nar ekşisi eklenir.
2.Hamurlar ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve çok ince bir şekilde yağla açılır.
3.Üzerine hazırlanmış karışım konur.
4.Karışım tekrar yağlanır.
5.İnce açılmış hamurun kenarları büzdürülür ve yağlanmış tepsiye sıralanır
6.Mahalle fırınlarında pişirilir. Kullanılın hamurda mahalle fırınlarından alınmaktadır.
 
ZERZEVAT
Malzemeler:
3-4 baş kuru soğan
sumak
tuz
Yapılışı:
1.Soğanların kabukları soyulur, yıkanır.
2.Soğanlar, ortadan ikiye kesilerek kıyılırlar.
3.Üzerine tuz ve sumak eklenerek karıştırılır.
4.İstenirse üzerinden yağ geçirilir.
 
ZEYTİN ÖTELEMESİ
Malzemeler:
Yeşil zeytin
taze soğan
maydanoz
tuz
nar ekşisi
yeşil biber
kurutulmuş kırmızı biber
kuru soğan.
Yapılışı:
1.Kurutulmuş kırmızı biberler ıslatılır ve kabukları soyulur.
2.İnce doğranmış soğanlar, tuz ve kırmızı biberler havanda dövülürler.
3.Zeytinlerin çekirdekleri ayıklanır.
4.İnce kıyılmış taze soğanlar, dövülmüş biberler, iyice kıyılmış maydanozlar, zeytinler, tuz ve nar ekşisiyle birlikte karıştırılır.
5.Üzerinden zeytinyağı gezdirilir.
 
ZAHTER SALATASI
Malzemeler:
Zahter(yabani kekik)
maydanoz
zeytinyağı
nar ekşisi
baharat
tuz
Yapılışı:
1.Zahterler ayıklanırlar.
2.Tüm sebzeler ve zahterler ince ince kıyılır.
3.Baharatlar, nar ekşisi eklenir, karıştırılır.
4.Üzerinden zeytinyağı gezdirilir ve servis edilir.
 
ÇÖKELEK SALATASI
Malzemeler:
Soğan
salatalık
maydanoz
zeytinyağı
çökelek
Yapılışı:
1.Yıkanan tüm sebzeler ince kıyım doğranır.
2.Çökeleğe eklenerek kanştırılır.
3.Tuz eklenir. Üzerinde zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.
 
KISIR
Malzemeler:
Bulgur
biber salçası
domates salçası
marul
taze soğan
maydanoz
taze nane
taze biber
kimyon
nar ekşisi
zeytinyağı
asma yaprağı
marul
Yapılışı:
1.Bulgur sıcak su ile ıslatılır.
2.Marul, maydanoz, taze soğan, nane, taze biber ince ince kıyılır.
3.Domatesin kabuklan soyulur ve ayrı bir tabağa ince ince doğranır.
4.Bulgur salçalarla yoğrulur.
5.Üzerine tuz, kimyon, serpilerek yoğrulmaya devam edilir.
6.Domatesler eklenir ve yoğurma işlemi devam eder.
7.Zeytinyağı, nar ekşisi eklenir ve bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğrulur.
8.Tüm yeşil sebzeler, içe eklenir ve yoğrulur.
9.İç iyice yumuşayınca, yoğurma sona erer.
10.Marul yapraklan ve asma yaprağı ile servis edilir.
Not:İstenirse yanında turşu yenilebilir ve ayran içilebilir.
 
SIKMAÇ
Malzemeleri:
Yarım kilo kırmızı mercimek
1 avuç pilavlık bulgur
1 baş kuru soğan
maydanoz
tuz
salça
zeytinyağı
Yapılışı:
1.Mercimek suda özleşmesi için haşlanır.
2.Bulgur ilave edilir ve biraz kaynayınca biraz sulu olarak, ocaktan alınır.
3.İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve salça kavrularak, mercimeklerin üzerine konur ve yoğrulur.
4.Elle şekil verilir ve salçayla kavrulmuş soğanla birlikte servis edilir.
 
ETLİ PİLAV
Malzemeleri:
1 kg kaburga kemiğinden et
4-5 baş soğan
bir avuç nohut
zeytinyağı
salça
karabiber
2 avuç pilavlık bulgur
Yapılışı:
1.Soğanlar ince ince doğranır, yağ ve salça ile yoğrulur. İçine tuz ve karabiber ilave edilir.
2.Kaburga etinin içine bu karışım konur ve iğne ile dikilir.
3.Et, nohut biraz tuz atılarak pişirilir.
4.Et suyu ile nohutlu bulgur pilavı yapılır.
5.Etin dikişi sökülür, parçalara ayrılır ve pilavın üzerine konur.
 
ÖCCE
Malzemeler:
1 baş soğan
1 baş sarımsak
1 bağ maydanoz
kimyon
tuz
toz biber
2-3 kaşık un
zeytinyağı
Yapılışı:
1.Soğan, sarımsak, maydanoz ve nane ince ince kıyılır.
2.Un, kimyon, toz biber eklenir ve yumurtalar kırılarak karıştırılır.
3.Öcce tavasında, kızgın zeytin yağında iki tarafı kızartılır.
Not: Öcce tavası, yuvarlak, çukur bölmeleri olan bir araçtır.
 
SHEYHUD
Malzemeler:
3-4 domates
3-4 biber
zeytinyağı
sumak
tuz
Yapılışı:
1.Kabukları soyulan patlıcanlar, domates ve biber bütün olarak suda haşlanır.
2.Suyu süzülerek, biber ve domateslerin kabukları soyulur ve patlıcanla beraber iyice ezilerir, macun kıvamına getirilir.
3.Üzerinden zeytinyağı geçirilir. Tuz ve sumak serpilir. Soğuk olarak servis edilir.
 
EBUGANNUŞ
(BABAGANNUŞ)
Malzemeler:
2-3 domates
3-4 sivri biber
2-3 kaşık tahin
2-3 diş sarımsak
birkaç dal maydanoz
zeytinyağı
Yapılışı:
1.Patlıcan, biber ve domatesler, ateşte közlenir.
2.Kabukları soyulan patlıcanlar, limon suyu içinde biraz bekletilir.
3.Limon suyundan çıkan patlıcan iyice ezilir ve üzerine tahin dökülür.
4.Domates ve biberlerdi kabuklan soyulduktan sonra doğranır patlıcanlara! üzerine eklenir.
5.Dövülmüş sarımsaklar ilave edilir ve üzerinden zeytin yağı geçirilir.
6.İstenirse kıyılmış maydanoz serpilir.
 
LUBYE
Malzemeler:
1 kg lübye (börülce)
1 baş soğan
domates salçası
biber salçası
baharatlar
tuz
yağ
Yapılışı:
1.Lübye ayıklanır, yıkanır ve doğranır.
2.Soğan ince ince kıyılır ve yağda kavrulur. Üzerine lübyeler eklenir ve yağda bir-iki çevrildikten sonra, buharında yumuşaması için üzerine biraz su eklenerek tencere kapatılır.
3.Domateslerin kabukları soyularak ince ince doğranır.
4.Salça; baharatlar ve tuz eklenerek, çok az sıcak su ilavesiyle editilir ve bu kanşım, çiğ yeşil rengi giden bübyeler üzerine domateslerle birlikte eklenir.
5.Piştikten sonra, sıcak yenir.
 
ISPANAK BÖRENYESİ
Malzemeler:
Parça et
1 kg ıspanak
1 baş soğan
1 baş sarımsak
1 bardak tuzlu yoğurt
yağ
kuru nane
Yapılışı:
1.Parça et haşlanır, kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğan ve sarmısaklar eklenerek yağda kavrulur.
2.Üzerine tuzlu yoğurt, ince doğranıp, haşlanmış ve suyu süzülmüş ıspanak, yaş ve kuru nane eklenir.
3.Üzerine su konulur ve koyulaşıncaya kadar pişirilir.
Not: Pilav ve çiğ köfte ile yenmesi tavsiye edilmektedir.
 
KABAK BÖRENYESİ
Malzemeler:
Parça et
1 avuç nohut
5-6 kabak
1 baş soğan
1 baş sarımsak
1 bardak tuzlu yoğurt
kuru nane
Yapılışı:
1.Parça et, iri şekilde doğranır ve ayıklanıp, yıkanan nohutla haşlamaya bırakılır.
2.Kabaklar küp şeklinde doğranıp, ince kıyılmış soğan ve sarımsakla birlikte etin üzerine konur.
3.Kabaklar piştikten sonra, üzerine biber de eklenebilir.
 
PATATES KÖFTESİ
Malzemeler:
Yarım kilo köftelik bulgur
1 baş soğan
5-6 patates
1 bağ maydanoz
biber salçası
baharat
marul
Yapılışı:
1-Patatesler haşlanır ve kabuklan soyularak, havanda sakız kıvamına gelinceye kadar dövülür.
2-Islatılmış bulgur biber salçası ile yoğundur.
3-Baharatlar ve patates eklenerek biraz daha yoğundur.
4-İnce kıyılmış soğan ve son olarak da maydanoz ile yoğundur.
5-Avuç içerisinde sıkılarak, lokmalar yapılır.
6-Marul yapraklarıyla ya da ya da soğan ve biber salçasının yağda kavrulmasıyla elde edilen karışımla yenir.
 
İÇLİ KÖFTE
 
Malzemeler:
Yarım kilo köftelik bulgur
bir avuç un
1 kaşık biber salçası
karabiber
kimyon
tuz
yarım kilo kıyma
3 baş soğan
Yapılışı:
1.Kıyma ve ince kıyılmış soğan, baharatlarla birlikte yağda kavrulur.
2.Islatılmış bulgur, biber salçasıyla yoğrulur. Ara ara el ıslatılır ve un ile baharatlar karıştırılarak özleştirme işlemi devam eder.
3.Özleşen bulgur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve bunlar, parmaklar yardımıyla açılır.
4.İçine, hazırlanan karışım konulur ve limon şekli verilerek kapatılır.
5.Bu köfteler, kaynayan tuzlu suya atılarak haşlanır.
6.İstenirse haşlandıktan sonra zeytin yağında kızartılabilir.
 
TEPSİ KEBABI
Malzemeler:
1 kg kıyma
biber salçası
bir baş soğan
bir bağ maydanoz
taze biber
tuz ve baharatlar
Yapılışı:
1.Maydanoz, biber, soğan, sarımsak ince ince kıyılarak, biber salçası ve kıyma ile yoğrulur, baharatlar eklenir.
2.Bu karışım tepsiye açılır.
3.Üzerine dilimlenmiş domates, biber konulur.
4.Eritilen salça, etin üzerine dökülür.
5.Üzerine yağ eklenir ve fırına sürülerek pişirilir.
 
KAĞIT KEBABI
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
bir bağ maydanoz
2-3 taze biber
tuz
baharat
yanmaz kağıt
salça
kuyruk yağı.
Yapılışı:
1.Kıyma, ince kıyılmış maydanoz ve biber, tuz ve karabiber ilavesiyle yoğrulur.
2.Yanmaz kağıt üzerine salça ve kuyruk yağı sürülür.
3.Yoğrulan kıyma kağıt üzerine konur ve fırına sürülerek pişirilir.
 
ARAP KEBABI
Malzemeler:
Kıyma yada parça et
2 baş soğan
2-3 taze yeşil biber
3-4 domates
1 bağ maydanoz
karabiber
tuz.
Yapılışı:
1.Eğer parça et kullanılacaksa, bu et küçük parçalara ayrılır.
2.Et yağda kavrulur.
3.Üzerine ince doğranmış soğanlar, doğranmış yeşilbiber eklenerek kavrulur.
4.Kabukları soyulmuş, ince doğranmış domatesler eklenir.
5.Son olarak ince kıyılmış maydanoz, karabiber eklenerek bir süre daha pişirilir ve servis yapılır.
 
ŞİŞPEREK
Malzemeler:
Yarım kilo un
1 baş soğan
kıyma
maydanoz
tuz
baharat
bir avuç pirinç
tuzlu yoğurt.
Yapılışı:
1.Un, hamur haline getirilir ve yufka olarak açılır.
2.Açılan yufkalar küçük kareler halinde kesilir.
3.Kıyma, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, tuz, baharatın hafif kavrulmasıyla elde edilen , karelere konur.
4.Mantı gibi çapraz köşeler birleştirilir.
5.Bunlar tepsiye dizilir ve fırında çok hafif kızartılır.
6.Bir başka tencerere, tuzlu yoğurt, su ve pirinç çorba kıvamına gelene kadar pişirilir.
7.Fırından alınan şişperekler bu çorbaya eklenerek birkaç dakika daha kaynatılır.
8.Üzerine kuru nane serpilir ve sıcak servis edilir.
 
KUYRUKLU ORUK
Malzemeler:
250 gram kıyma
250 gram koyunun kuyruk yağı
1 kg köftelik bulgur
1 baş soğan
1 bağ maydanoz
zeytinyağı
kimyon, kırmızı biber
bir avuç un
tuz
biber salçası.
Yapılışı:
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur.
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir.
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir.
4.Bu hamur küçük parçalara ayrılır ve bu parçaların parmaklar yardımı ile içleri oyulur.
5.Kıyma, kuyruk yağı, ince kıyılmış soğan beraberce kavrulur. Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenerek iç hazırlanır.
6.Hazırlanan iç konularak ağzı kapatılır ve tepsiye dizilir.
7.Üzeri yağlanır ve fırına verilir.
 
SAÇ ORUĞU
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
1 kg köftelik bulgur
1 baş soğan
1 bağ maydanoz
zeytinyağı
kimyon, kırmızı biber
bir avuç un
tuz
biber salçası.
İçinin Hazırlanması:
1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur.
2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir.
Yapılışı:
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur.
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir.
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir.
4.Hazırlanan hamur küçük parçalara ayrılır.
5.Bu parçalar ince ince açılır, üzerine hazırlanan konur, üstü bir başka açılmış parça ile kapatılıp, kenarları açılmasın diye parmaklanır.
6.Hazırlananlar zeytinyağında kızartılır.
 
TEPSİ ORUĞU
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
1 kg köftelik bulgur
1 baş soğan
1 bağ maydanoz
zeytinyağı
kimyon, kırmızı biber
bir avuç un
tuz
biber salçası.
İçinin Hazırlanması:
1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur.
2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir.
Yapılışı:
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur.
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir.
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir.
4.Hazırlanan hamur, ikiye ayrılır.
5.Yağlanmış tepsiye, hamurun bir parçası açılır.
6.Hazırlanan , açılan hamurun üzerine yayılır.
4.Üzerine diğer hamur açılır ve dilimlere ayrılır.
5.Fırına verilir.
 
ORUK
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
1 kg köftelik bulgur
1 baş soğan
1 bağ maydanoz
zeytinyağı
kimyon, kırmızı biber
bir avuç un
tuz
biber salçası.
İçinin Hazırlanması:
1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur.
2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir.
Yapılışı:
1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur.
2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir.
3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir.
4.Bu hamur küçük parçalara ayrılır ve bu parçaların parmaklar yardımı ile içleri oyulur.
5.Hazırlanan konularak ağzı kapatılır ve tepsiye dizilir.
6.Üzeri yağlanır ve fırına verilir.
 
HREYSİ
Malzemeler:
Dana veya tavuk eti
döğme
kuyrukyağı veya tereyağı
kimyon
tuz
Yapılışı:
1.Et parçalara ayrılır ve haşlanır.
2.İyice yıkanan döğme haşlanmış etin üzerine eklenir.
3.Kıvama gelene kadar tahta çömçe ile iyice dövülür.
4.Kuyrukyağı ya da tereyağı eritilerek üzerine kimyon ve istenirse biber serpilir.
5.Kıvam halindeki yemeğin üzerine dökülür ve sıcak servis edilir.
Not Hreysi bayram yemeği ve adak yemeği olarak ziyaretlerde, türbelerde yapılır. Hreysinin yapıldığı günlerde, isteyen herkes istediği kadar yiyebilir. Yemeği yaptıran kişiyi tanıyıp, tanımamak önemli değildir.
 
FİRİK AŞI
Malzemeler:
Bir aviç bulgur
iki avuç firik (Henüz olgunlaşmamış buğday başaklarının ateşte yakılmasıyla elde edilen bulgur)
2 kaşık margarin
tuz
karabiber
su.
Yapılışı:
1.Tencerede yağ eritilir.
2.Üzerine su, karabiber ve tuz eklenerek, kaynatılır.
3.Kaynayan suya bulgur ve firik atılıp karıştırılır.
4.Pişince sıcak servis yapılır.
 
DUTMAÇ ÇORBASI
Malzemeler
1 kg un
iki avuç yeşil mercimek
2 diş sarımsak
2 kaşık domates salçası
kuru nane
nar ekşisi
Yapılışı:
1 .Soğanlar ince ince kıyılarak yağda kavrulur.
2.Üzerine kıyma, tuz ve baharatlar eklenerek kavrulur.
3.Un, tuz ile birlikte yoğrulup, sert bir hamur yapılır.
4.Hamur, beze yapıldıktan sonra yufka açılır.
5.Açılan yufka karelere bölünür ve hazırlanan bu karelere konularak, dört köşesi birleştirilip, düzgünce kapatılır.
6.Bir gece öncesinden ıslatılan nohut pişirilir.
7.Pirinç, nohut un üzerine eklenir ve pişince ekşisi ilave edilir.
8.Bu karışıma, hazırlanan küçük börekler atılır.
9.Hamurdan kalem kalınlığında yuvarlaklar yapılır ve bunlar bir parmak kalınlığında kesilerek yağda kavrulur.
10.Bunun üzerine salça ve nane eklenerek, biraz kavrulur ve çorbanın üzerine dökülür.
11.Sıcak olarak servis yapılır.
 
YÜKSÜK ÇORBASI
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
2 baş kuru soğan
bir avuç pirinç
bir avuç nohut
göz kararı un
tuz
nar ekşisi
yağ
baharatlar.
Yapılışı :
1.Un, tuz ile yoğrularak normal yumuşaklıkta hamur yapılır.
2.Hamur beze yapılarak, yufka gibi açılır.
3.Açılan yufkalar kızgın saçta tepsertilir.
4.Bu yufkalar eriştedeki gibi kesilir.
5.Mercimek suda haşlanır ve içine tuz ile nar ekşisi eklenir.
6.Erişte gibi kesilen hamurlar, mercimeğe eklenir ve pişmeye bırakılır.
7.Kalem kalınlığında yuvarlatılan hamurlar, düğme büyüklüğünde kesilir ve yağda kızartılır.
8.Kızartılan hamurlara, salçası, nanesi ve sarımsağı eklenir.
9.Bu karışım çorbaya eklenir ve sıcak olarak servis edilir.
 
EKŞİLİ ÇORBA
Malzemeleri:
İki avuç nohut
iki avuç kuru fasulye
bir avuç döğme
3 tane patlıcan
4 taze biber
250 gr. taze fasulye
3 diş sarımsak
kuru nane
bir kaşık biber salçası
1-2 kaşık domates salçası
zeytinyağı
tuz
nar ekşisi.
Yapılışı:
1.Nohut ve kuru fasulye akşamdan ıslatılır.
2.Büyükçe bir tencere içine su konur ve nohut içine atılır.
3.Nohut yumuşadıktan sonra, üzerine döğme ve kuru fasulye konulur.
4.Hepsi yumuşadıktan sonra, doğranmış taze fasulye eklenir.
5.Taze fasulyede yumuşadıktan sonra, küp küp doğranmış patlıcan ve kabak, domates, biber ve tuz eklenir.
6.Hepsi piştikten sonra, bir başka tavada yağ, nane, salçalar ve sarımsak kavrulur.
7. Bu karışıma nar ekşisi ilave edilir.
8.Sıcak olan bu sos, çorbaya eklenir.
 
TERBİYELİ ÇORBA
Malzemeleri:
1 kg yoğurt
bir avuç döğme
tuz
Yapılışı :
1.Döğme yıkanarak üzerini geçecek kadar suyla haşlamaya bırakılır.
2.Pişme tamamlanıp, döğmeler kıvama gelince ocaktan alınır.
3.Normal kıvamdaki ayran, haşlanmış döğmelerin üzerine ilave edilir ve soğumaya bırakılır.
4.Ekşidikten sonra, soğuk olarak yenmektedir.
 
YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler:
1 kg yoğurt
3 kaşık un
1 tas pirinç
1 kaşık margarin
1 bağ nane (kuru nane de olabilir)
tuz
Yapılışı:
1 Yoğurt normal kıvamda ayran yapılır ve ateşe konulur.
2.İçine pirinç, un ve isteğe göre tuz eklenir. Tenceredeki malzeme kaynayıncaya kadar devamlı karıştırılır.
3.Kaynama tamamlanınca ince ince doğranmış nane eklenir.
4.Pişimine yakın margarin içine atılarak eritilir.
5.Sıcak olarak servis edilir.
 
TAHİNLİ PATLICAN
Malzemeler:
6 adet patlıcan
1 su bardağı tahin
1 adet limon
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı margarin
Maydanoz kırmızıbiber tuz
Hazırlanışı:
Patlıcanlar orta hararetli fırında közlenir. Kabukları sıcakken soyulur ve iyice ezilir. Tahin, dövülmüş sarımsak, tuz ve limon suyu karıştırılır ve patlıcanlara ilave edilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine yağda kızdırılmış kırmızıbiber dökülür. Maydanoz ile süslenerek servis edilir.
 
YÖRÜK KEBABI
 
Malzemeler:
600 gr. kuzu kuşbaşı et
2 su bardağı erişte
3 adet domates
3 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı bezelye
1/2 demet dereotu
1 adet enginar
10 adet mantar
1 adet soğan
4 adet yeşil biber
1 su bardağı kaşar rendesi
Hazırlanışı:
Kuşbaşı et, ufak ufak doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Küp küp doğranmış mantarlar ilave edilir. Daha sonra sırasıyla yeşil biber, enginar, domates ve bezelyeler eklenir. Diğer tarafta erişte tuzlu ve hafif yağlı suda makarna gibi haşlanır. Yağlanmış tepsiye önce kavrulmuş et ve sebzeler daha sonra erişteler düzgünce yerleştirilir. Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirilir. Servis yapmadan önce üzeri kaşar rendesi ve dereotu ile süslenir.
 
KUZU ETLİ PATLICAN SÖĞÜRME
Malzemeler:
400 gr. kuzu eti
1 adet kuru soğan
3 adet domates
150 gr. tereyağı
1 kg. patlıcan
1 yemek kaşığı pul biber
5 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Patlıcanlar yağda veya ızgarada bütün olarak pişirilir. Sıcakken kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Pul biber ilave edilir. Bir tavada kıyılmış soğan ve sarımsak tereyağında kavrulur. Kuzu eti ilave edilir ve suyunu çekene kadar 20 dakika pişirilir. Domatesler de eklenir 10 dakika daha pişirilir. Servis tabağına patlıcanlar konur üzerine etli karışım ilave edilir. İstenilen şekilde süslenerek servis edilir.
 
ÇULLU KÖFTE
Malzemeler :
200 gr kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük baş soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet yumurta
3 su bardağı su
Tuz
karabiber
kızartmak için yağ
Hazırlanışı :
Kıyma, bulgur, ince ince kıyılmış maydanoz, soğan, kimyon, karabiber ve tuzu geniş bir kaba alın.Elinizi sık sık ıslatarak bütün malzemeyi birbirine iyice karıştırın.Yoğurup sakız kıvamında bir malzeme elde edin.Bu malzemeden, köfte büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinizde yuvarlayın ve şekil verin. Bir tencerede üç bardak suyu kaynatın. İçine tuz atın. Köfteleri yaklaşık 8 dakika kadar haşlayın.Daha sonra kevgirle alın.Bu arada yumurtanın içine bir çimdik tuz atıp, çırpın. Suyu iyice süzülünce, köfteleri yumurtaya bulayıp yağda kızartın.Sıcakken veya dilerseniz soğuk olarak servis yapın.
 
EKŞİ AŞI
Malzemeler :
1 kg. domates
1,5 çorba kaşığı margarin
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuru nane
100 gr. nohut
Hazırlanışı :
Soğan ve sarımsak yağda sarartılır. Domates soyulup, bir bardak suda eritilen un ve nar ekşisi süzgeçten geçirilir. 100 gr. haşlanmış nohut, şeker, tuz ve 4 bardak su ilave edilerek, oruk köfteleri katılıp kısık ateşte pişirilir.
 
ŞİŞ BÖREK ÇORBASI
Malzemeler :
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
3 su bardağı un
1-1/2 zeytinyağı
1 kg yoğurt
1 demet maydaonoz
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
Hazırlanışı :
Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin. Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Ateşten indirin soğusun. 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağı ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin. Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın. Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın. Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin. İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın. Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin. Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin. Sonra et suyunu ilave edin. Karıştırmaya devam edin, kaynayınca içine pirinci ve nohudu atın. Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir. Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun. Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün.
 
İÇ BAKLALI BULGUR PİLAVI
Malzemeler :
2 su bardağı bakla
3 çorba kaşığı tereyağ
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı bulgur
1 çorba kaşığı biber salçası
Hazırlanışı :
Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Biber salçasını ilave edip 1-2 dakika çevirin. Su ve baklaları ekleyin. Baklalar pişince içine bulguru ilave edin. Baklanın suyu bulgurun bir parmak üstüne çıksın.(Suyu az ise sıcak su ekleyin.)Suyunu çekene kadar pişirip ateşten indirin. Üzerine kağıt kapatıp kapağını örtün. 15 dakika demlendirin. Sıcak servis yapın.
 
BUMBAR DOLMASI
Malzemeler :
Iç Malzemesi:
1 kg bumbar (Koyun Ince barsagi)
2 su bardagi pirinç
1 yemek kasigi nane
1 yemek kasigi biber salçasi
2 çay kasigi kirmizi pulbiber
karabiber, tuz
Terbiye Malzemesi:
1 yemek kasigi tuz
5 su bardagi su
1 yemek kasigi tereyagi
2 çay kasigi nane
Hazırlanışı :
Bir kapta pirinç, nane, biber salçasi, pulbiber, karabiber ve tuzu karistirin.
Ayri bir kapta bumbarlari tuzlu suda ters yüz ederek iyice temizleyin.Temizlediginiz bumbarlarin içine hazirladiginiz harci doldurun.
Bumbarlarin dis yüzeyini bir kez daha tuzlu suyla yikayin. Terbiye malzemelerinin hepsini bir tencerede karistirin.Tencerenin içine bumbarlari yerlestirin, bir saat pisirin. Sicak servis yapin.
 
FELLAH KÖFTESİ
Malzemeler :
1 Su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 Çay kaşığı karabiber
1 adet yumurta akı
tuz
Sosu İçin;
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı salça
2 adet rendelenmiş domates
bul biber
Hazırlanışı :
Malzemenin tamamı çukur bir kapta göz kararı ile ılık su ile yoğrulur. Katı bir hamur kıvamına getirilir. Fındık büyüklüğünde yuvarlak alınıp, iki taraftan üstüne bastırarak şekil verilir, bu arada el sürekli ıslatılır. Unlanmış tepsiye dizilir, hepsi hazırlanınca kaynar suda yarım saat pişirilir. Süzülerek çıkarılan köfteler sosun içine atılır(SOS malzemesi olan sıvıyağ, salça rende domates pul biber 2 -3 dakika pişirilir) Sosun içinde servis tabağına çıkarılır. Taze soğan, dereotu, maydanoz ince ince doğranır üzerine serpilir
  • TGP
  • Polis Radyosu
  • Kurumsal E-Posta
  • Polsan
  • Polis Eşleri Kaynaşma-Yardımlaşma Derneği-Hatay Şubesi
  • UPEM
  • TUBİM
  • Suç Önleme Sempozyumu
  • Ulusal Ulaştırma Portalı
  • İçişleri Bakanlığı
  • BİMER